ALEKSANDRAM ŠTRĀLAM - 145

Festivāla “LNSO vasarnīca” noskaņā Latgales vēstniecības GORS 1. stāva semināra telpā apskatāma izstāde “Ar dvēseles siltumu un rāmu dzīvesprieku”, kas ir veltīta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra altu grupas koncertmeistara Arigo Štrāla vectēva, mākslinieka Aleksandra Štrāla, 145. dzimšanas dienai. Izstāde skatāma no 23. augusta līdz 22. septembrim.

Gleznotāja Aleksandra Štrāla (1879.12.VI – 1947.7.X) dzīves gājums aizsākas gleznainajā Stukmaņu pagasta Bebrulejas ciemā, kur vienmēr klātesošais dabas skaistums mudināt mudināja acīm skatīto un izjusto atainot uz papīra. Bērna gados pie Daugavas un jaunībā, strādājot par pārcēlāju pie upes, braucot uz plostiem, gūtie iespaidi ir tik spēcīgi, ka dzimtās vietas dabas ainavas skaistums ir neizsīkstošs iedvesmas avots visam mākslinieka mūžam.

Štrāls mācījies Blūma zīmēšanas skolā un pēc tam Pēterpilī. Neskatoties uz trūcīgiem materiāliem apstākļiem ar savu spēcīgo talantu un izturību Štrāls iegūst māksliniecisko izglītību un drīz arī plašu cienītāju pulku.

Glezniecībā viņš galvenokārt pievērsies ainavas un sadzīves žanra gleznojumiem reālistiskā impresionisma garā. Viņa darbos ir vienkārši darba veicēji — plostnieki, baļķu vedēji, amatnieki, Latvijas daba un, protams, Daugava. Viņa laikabiedri allaž uzsvēruši mākslinieka vienkāršību un nesamākslotību dzīvē un glezniecībā.

Mākslinieka darbi tapuši tradicionālā reālisma garā J. Rozentāla un V. Purvīša darbu ietekmē, ar smalku krāsu kolorīta izpratni gleznojot ainavas un sadzīves žanra darbus reālistiskā impresionisma stilā. Gleznojis galvenokārt eļļas tehnikā liriski harmoniskas Daugavas apkārtnes ainavas un apkārtējos cilvēkus – vienkāršos darba darītājus – plostniekus, zvejniekus, malkas cirtējus, ganus; portretējis laikabiedrus. Izjustie zili pelēkie, brūngani oranžie krāsu toņi māksliniekam bijuši tuvi, atainojot Latvijas dabas ainavas rimto skaistumu.

Šajā izstādē skatāmie darbi ir no gleznotāja dzimtas un viņa mākslas cienītāju privātkolekcijām.

Latgales vēstniecības GORS Mākslas galeriju iespējams apmeklēt no otrdienas līdz svētdienai, no plkst. 12.00 līdz plkst. 22.00. Vairāk informācijas: www.latgalesgors.lv vai GORS sociālo tīklu lapās Facebook un Instagram.