“LNSO vasarnīca” atklās kaimiņvalstu viesi

23. augustā tiks atklāts desmitais mūzikas festivāls ģimenēm un draugiem “LNSO vasarnīca”, kas trīs dienas norisināsies Latgales vēstniecības GORS telpās un tās piepildīs ar aizraujošiem un neaizmirstamiem muzikāliem notikumiem, kas iepriecinās gan lielus, gan mazus klausītājus. Simboliski atzīmējot “Baltijas ceļa” 35. gadadienu, festivālu atklās Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris, kas atskaņos Čurļona un Ravela opusus, kā arī Ludviga van Bēthovena Piekto simfoniju. Morisa Ravela Klavierkoncerta kreisajai rokai atskaņojumā solists būs pianists Luks Geņušs (Lukas Geniušas). Pie diriģenta pults stāsies arī Latvijas klausītāju iemīļotais lietuviešu maestro Gintars Rinkēvičs (Gintaras Rinkevičius).

Festivāla “LNSO vasarnīca” viesi – Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris Gintara Rinkēviča (Gintaras Rinkevičius) vadībā – klausītājiem Rēzeknē piedāvās Mikaloja Konstantīna Čurļoņa prelūdiju pārlikumu simfoniskajam orķestrim. Savukārt ar pianista Luka Geņuša (Lukas Geniušas) dalību izskanēs Morisa Ravela Klavierkoncerts kreisajai rokai. Koncerta kulminācijā dzirdēsim vienu no akadēmiskās mūzikas lielākajiem šedevriem – Ludviga van Bēthovena Piekto simfoniju, kas ar savu nerimstošo enerģiju un triumfējošo skaistumu iekaro ikviena klausītāja sirdi.

Gintars Rinkēvičs ir viens no izcilākajiem starptautisku atzinību guvušajiem lietuviešu diriģentiem, Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra dibinātājs (1988), mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Viņš bijis Malmes Operas un muzikālā teātra galvenais diriģents. Stājies pie “Berlīnes simfoniķu”, Veimāras Valsts kapelas, Kopenhāgenas Tivoli simfoniskā orķestra un citu spožu orķestru diriģenta pults. Viņa vadībā notikušas operas izrādes Klaipēdas Muzikālajā teātrī, Ungārijas Nacionālajā teātrī, Amsterdamas Muzikālajā teātrī, Karaliskajā Alberta zālē Londonā, Elizejas lauku teātrī Parīzē u.c.

Savukārt Luks Geņušs sevi ir pieteicis kā viens savas paaudzes aizraujošākajiem pianistiem. Viņš regulāri uzstājas ievērojamos ārzemju festivālos, tostarp La Roque d’Anthéron, Piano aux Jacobins, Rheingau, Ruhr Piano Festival, Schloss-Elmau un Lokenhauzas mūzikas festivālā, kā arī sadarbojas ar izciliem Eiropas un Amerikas orķestriem. Pazīstams ar savu iedzimto zinātkāri un plašo muzikālo interešu loku, Luks Geņušs pievēršas plašam repertuāram no baroka mūzikas līdz laikmetīgo komponistu darbiem. 

Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāks darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.

Festivāla “LNSO vasarnīca” jubilejas programmā paredzēti izcili koncerti. 24. augusta vakarā klausītājus gaida iespaidīgs Gustava Mālera Trešās simfonijas atskaņojums diriģenta Andra Pogas vadībā, piedaloties lietuviešu mecosoprānam Justīnai Gringītei (Justina Gringyte), kā arī Latgales apvienotajam korim. 25. augustā festivāla jaunākajiem apmeklētājiem tiek piedāvāts īpašs koncertuzvedums “Japānas pasaka”, kur komponista Riharda Zaļupes daiļrade tiekas ar Japānas folkloru, bet Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi ar Rīgas 1. pamatskolas – attīstības centra Ritma grupas dalībniekiem un iemīļoto aktieri Andri Keišu. 

Festivāla "LNSO vasarnīca" noslēguma koncertā “Simfo. Etno. Džezs.” 25. augustā apvienosies vislabākais no Latgales, džeza un simfonisma. Ar īpašiem jaundarbiem festivāla klausītājus iepriecinās komponisti Edgars Cīrulis un Jānis Rubiks. Kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri uzstāsies orķestra draugi TRIO ELPO mūziķi, kā arī īsteni latgalieši – etnomūziķe Liene Skrebinska un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas skolas Tradicionālās un Džeza un mūsdienu ritma mūzikas nodaļu audzēkņi diriģenta Jāņa Stafecka vadībā.

Informējam, ka 24. augustā plānotais kamermūzikas koncerts “Pasaules dziesmas” tiek atcelts. Vairāk informācijas par iegādāto biļešu atgriešanu atradīsiet LNSO mājaslapā.

“LNSO vasarnīcu’’ rīko LNSO sadarbībā ar Latgales vēstniecību GORS. Festivālu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. 

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs, Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmā  un internetveikalā – TE . Interesentiem ir iespēja iegādāties arī izdevīgu trīs vakara koncertu biļešu abonementu.

Savukārt galvaspilsētas iedzīvotāju ērtībai festivāla rīkotāji organizē īpašus autobusa reisus, kas maršrutā Rēzekne – Rīga aties no Latgales vēstniecības GORS 24. un 25. augustā pēc vakara koncertiem. Uz Latgales vēstniecību GORS aicinām doties, izmantojot starppilsētu sabiedriskā transporta pakalpojumus! 

Aktuālajiem LNSO notikumiem aicinām sekot LNSO mājaslapā https://www.lnso.lv/un orķestra Facebook lapā https://www.facebook.com/LNSO.lv.