FOLK PASIJA. Francis Trasuns

Laura Jēkabsone – pasaules pirmatskaņojums
 
FOLK PASIJA
"Francis Trasuns"
 
Rīgas projektu koris
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris
Postfolkloras grupa "Rikši"
Jānis Strazdiņš
Kristofers Volšs Sinka, diriģents, mākslinieciskais vadītājs
 
"Francis Trasuns bija pirmais latgalietis, kas meklēja un atrada ceļu uz saprašanos starp divām šķirtām mūsu tautas daļām. Savā skaidrā un gaišā politiskajā gaitā viņš vienmēr nāca tuvāk tautas plašajām masām un tās dvēselei: viņš kļuva demokrātiskāks un progresīvāks. Tāda gaita ir dota tikai retajam. Un viņš bija reta, stipri izteikta personība, kura spēja upurēties par saviem uzskatiem. Viņa piemiņa paliks ne tikai Latgalē, bet visā Latvijā."
Rainis
 
Latgaliešu un latviešu kultūras un garīgais darbinieks, valstsvīrs un literāts Francis Trasuns ir viens no nozīmīgākajiem cilvēkiem, kas veicināja Latgales pievienošanu Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem. Trasuns visu mūžu aizstāvēja latgaliešu valodu un kultūru.
 
Franča Trasuna dzīve bija kā krustceles starp politisko dzīvi un reliģiju. Savas politiskās karjeras dēļ viņš tika izslēgts no katoļu baznīcas. Francis Trasuns mira Rīgā 1926. gada aprīlī no sirdstriekas pēc tam, kad tika padzīts no Lieldienu dievkalpojuma Rīgas Jēkaba baznīcā.
 
Franča Trasuna dzīves gājums cieši sasaucas ar pasijas formu. Komponiste Laura Jēkabsone, iedvesmojoties no Baha un citu komponistu pasijām, radījusi pirmo pasiju latgaliešu valodā. Šis pirmatskaņojums atspoguļo Latgales vēsturiskās zemes kultūras daudzveidību, apvienojot latgaliešu valodu, tradicionālos garīgos dziedājumus un tematisko līniju. Libreta autore ir latgaliešu dzejniece Anna Rancāne.
 
FOLK PASIJAS pasaules pirmatskaņojumā piedalīsies izcila mākslinieku komanda:
Rīgas projektu koris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, postfolkloras grupa "Rikši", Jānis Strazdiņš, kā arī mākslinieciskais vadītājs un diriģents Kristofers Volšs Sinka.
 
Noderīga informācija

 

Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāk darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.

Informējam, ka pasākuma laikā ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem un nolūkā informēt sabiedrību par notikušo pasākumu var tikt veikta fotografēšana, video un/vai audio ieraksta veikšana. Minētās darbības tiek veiktas atbilstoši datu apstrādes prasībām, neidentificējot konkrētas personas. Iegūtie materiāli var tikt publicēti un/vai translēti plašsaziņas līdzekļos, kā arī sociālajos tīklos internetā u.tml.

Ja Jūs nevēlaties tikt fotografēts vai filmēts, Jums ir tiesības pieprasīt, lai šādas darbības attiecībā uz Jums netiek veiktas. Jums ir tiesības lūgt neizmantot vai dzēst Jūsu personas datus – fotoattēlu, video vai audio ierakstu, kurā jūs esat fiksēts, sazinoties ar personas datu apstrādes pārzini – SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” administrāciju klātienē, Rēzeknē, Pils ielā 4; zvanot 646 33303 vai rakstot koncertzale [at] rezekne.lv

14. Nov 2024 19:00, Thursday
Duration1 h 30 min
LocationLielā zāle
Event organizer: Rīgas projektu koris, biedrība

Ticket price

  • 10.00 €

Pērkot biļetes internetā, tiek piemērota interneta veikala izmantošanas maksa. 

Iegādājoties biļetes tirdzniecības vietās, pakalpojuma maksa netiek piemērota.