GRANDIOZĀ LNSO SEZONAS ATKLĀŠANA

20. septembrī Viļņā un 21. septembrī Latgales vēstniecībā GORS tiks atklāta jau 99. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezona. Atklāšanas koncertos skanēs LNSO jaunās sezonas rezidējošā komponista Artura Maskata “Tango” un divu angļu komponistu opusi – Gustava Holsta svīta “Planētas” un Ralfa Vona-Viljamsa “Sinfonia antartica” jeb “Antarktikas simfonija”. Pie diriģenta pults – Tarmo Peltokoski, kas ar šo koncertu aizsāks savu noslēdzošo sezonu LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta amatā. Uz LNSO 99. sezonas atklāšanas koncertu Latgales vēstniecībā GORS iespējams doties ar speciāli organizētu autobusa reisu Rīga-Rēzekne-Rīga.

Tarmo Peltokoski ar koncertiem Viļņā un Rēzeknē uzsāks savu pēdējo sezonu LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta amatā. Publikas un mūziķu iemīļoto diriģentu kopā ar orķestri līdz šī gada beigām būs iespējams sastapt vēl četros koncertos. Plašāka informācija: https://www.lnso.lv/koncerti.

“Mūsu jaunā – 99. sezona – būs atšķirīga no daudzām iepriekšējām, un, ja sezonām varētu dot titulus, tad es to nosauktu par sezonu CEĻĀ.  Jaunajā sezonā LNSO būs pastāvīgi ceļā arī šī vārda vistiešākajā nozīmē – mūsu ikdienas mēģinājumu dzīve norisināsies Kongresu namā, taču koncertus sniegsim dažādās zālēs Rīgā, Cēsīs, Rēzeknē, Ventspilī, Liepājā un Viļņā, katrreiz mērojot tuvāku vai tālāku ceļu uz koncertzāli. Būt ceļā nozīmē būt kustībā, attīstībā, dinamikā. Mēs kā orķestris vēlamies šīs kvalitātes apliecināt arī savās daudzveidīgajās koncertprogrammās, vai tas būtu Lenesons mazajiem, Goran Gora jauniešiem, kamermūzika vai lielie simfoniskās un pat opermūzikas iestudējumi. Mēs arvien gribam pārsteigt savus klausītājus! Ceļā dodamies kopā ar savu iedvesmojošo muzikālo līderi, diriģentu Tarmo Peltokoski, spožo vijolnieci Vinetu Sareiku un vēl daudziem izciliem mūziķiem. Lai mums visiem brīnišķīgiem muzikāliem piedzīvojumiem un pārsteigumiem bagāta jaunā sezona!" par gaidāmo sezonu stāsta LNSO valdes locekle Indra Lūkina.

Koncertā skanēs sezonas rezidējošā komponista Artura Maskata "Tango", kas savulaik atskaņots Trešā Starptautiskā simfonisko kompozīciju konkursa “Masterprize 2003” finālā Londonā. Akordeona partiju 20. un 21. septembra koncertos kopā ar orķestri atskaņos plašu pieredzi un atzinību guvušais akordeonists Artūrs Noviks.

Koncertā uz skatuves kāps Rīgas Doma mūzikas direktors un ērģelnieks Aigars Reinis, kura ērģelspēli varēs dzirdēt Gustava Holsta svītā “Planētas” un Ralfa Vona-Viljamsa “Antarktikas simfonijā”.

Gustavam Holstam šogad tiek atzīmēta 150 gadu jubileja un 99. sezonas atklāšanas koncertā tiks atskaņots viņa slavenākais veikums – simfoniskā svīta “Planētas". Septiņdaļīgās svītas katra daļa veltīta citai Saules sistēmas planētai un tās astroloģiskajam raksturojumam. Tās noslēdzošajā daļā "Neptūns, burvis" orķestrim pievienosies arī Kristofera Volša-Sinkas vadītā Rīgas projektu kora dziedātājas. Viņu balsis piepildīs Latgales vēstniecības GORS zāli arī Ralfa Vona-Viljamsa Septītās jeb “Antarktikas simfonijas” atskaņojumā, kuras iedīgļi radušies no mūzikas 1948. gada filmai "Scott of the Antarctic".

Uz koncertu iespējams doties ar speciāli organizētu autobusa reisu Rīga-Rēzekne-Rīga, kas 21. septembrī plkst. 12.15 izbrauks no Aspazijas bulvāra 5 Rīgā un atpakaļ atgriezīsies pēc koncerta.

Koncertu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Biļetes uz LNSO jaunās sezonas koncertiem iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” un Latgales vēstniecības GORS tirdzniecības vietās, kā arī internetā.