"LNSO VASARNĪCA" KULMINĀCIJA

No 23. līdz 25. augustam Latgales vēstniecībā GORS norisināsies desmitais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra festivāls ģimenēm un draugiem “Vasarnīca”, kas trīs dienas piepildīs koncertzāli ar aizraujošiem un neaizmirstamiem muzikāliem notikumiem, iepriecinot gan lielus, gan mazus klausītājus. Festivāla kulminācija gaidāma svētdien, 25. augustā, plkst. 17.00 noslēguma koncertā “Simfo. Etno. Džezs.” Tajā uz lielās skatuves kāps gan Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi, gan starpžanru apvienība TRIO ELPO, gan Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas audzēknes un etnomūziķe Liene Skrebinska, lai vienotos kopīgā un unikālā mūzikas pieredzē. Pie diriģenta pults – Jānis Stafeckis.

Koncertprogrammas pamatu veidos īpaši šim festivālam radīti komponistu Edgara Cīruļa un Jāņa Rubika jaundarbi. Tāpat koncertā skanēs Jāņa Ivanova vokalīzes “Rudens dziesma” aranžija, kā arī Jura Karlsona simfoniskā vīzija “Vakarblāzma” tautas teicējai un simfoniskajam orķestrim.

Kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) uzstāsies orķestra radošie draugi, TRIO ELPO mūziķi – pianists Edgars Cīrulis, kontrabasists Jānis Rubiks un sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds. Trio ierasti atskaņo pašu komponētu mūziku, kurā savienojas džeza, akadēmiskās un rokmūzikas elementi. Koncertā piedalīsies arī etnomūziķe Liene Skrebinska, kura šobrīd studē Tallinas Mūzikas un teātra akadēmijā, taču paralēli studijām aktīvi piedalās etno muzicēšanas notikumos visā Eiropā un ar prieku koncertē arī dzimtenē. Koncerta muzikālo skanējumu papildinās Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas Tradicionālās un Džeza un mūsdienu ritma mūzikas nodaļu audzēknes. Programmas muzikālais vadītājs ir diriģents Jānis Stafeckis.

“Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris arvien domā, kā nojaukt un pārkāpt klasiskās robežas, tādā veidā rādot, ka mūsdienās simfoniskā orķestra darbības spektrs ir ļoti plašs. Īpaši savā vasaras festivālā esam veidojuši kopīgas programmas ar baleta māksliniekiem, popmūzikas zvaigznēm, džeza mūziķiem, bigbendu. Savā desmitajā “Vasarnīcā” piedāvāsim klausītājiem vēl nebijušu žanru sinerģiju –  simfoetnodžezu  un ceram, ka tas mūs pārsteigs vislabākajā veidā. Kur gan vēl, ja ne GORĀ – atskaņot un klausīties fantāzijas par Latgales tēmām!” gaidāmo notikumu komentē LNSO direktore Indra Lūkina.

Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāks darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 64633303.

Festivāla “LNSO vasarnīca” desmitās jubilejas programmā paredzēti arī citi aizraujoši koncerti. 23. augstā, simboliski atzīmējot “Baltijas ceļa” 35. gadadienu, festivālu atklās Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris, kas atskaņos Mikaloja Konstantīna Čurļona un Morisa Ravela opusus, kā arī Ludviga van Bēthovena Piekto simfoniju. Ravela Klavierkoncerta kreisajai rokai atskaņojumā solists būs pianists Luks Geņušs (Lukas Geniušas). Pie diriģenta pults stāsies arī Latvijas klausītāju iemīļotais lietuviešu maestro Gintars Rinkēvičs (Gintaras Rinkevičius).

24. augusta vakarā klausītājus gaida iespaidīgs Gustava Mālera Trešās simfonijas atskaņojums diriģenta Andra Pogas vadībā, piedaloties spožajam lietuviešu mecosoprānam Justīnai Gringītei (Justina Gringyte), kā arī vērienīgam Latgales apvienotajam korim. 

25. augustā festivāla jaunākajiem apmeklētājiem tiek piedāvāts īpašs koncertuzvedums “Japānas pasaka”, kur komponista Riharda Zaļupes daiļrade tiekas ar Japānas folkloru, bet LNSO mūziķi ar Rīgas 1. pamatskolas – attīstības centra Ritma grupas dalībniekiem un iemīļoto aktieri Andri Keišu. 

Informējam, ka 24. augustā plānotais kamermūzikas koncerts “Pasaules dziesmas” tiek atcelts. Vairāk informācijas par iegādāto biļešu atgriešanu atradīsiet LNSO mājaslapā.

“LNSO vasarnīcu’’ rīko LNSO sadarbībā ar Latgales vēstniecību GORS. Festivālu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. 

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs, Latgales vēstniecības GORS biļešu sistēmā  un internetveikalā – TE

Interesentiem ir iespēja iegādāties arī izdevīgu trīs vakara koncertu biļešu abonementu.

Savukārt galvaspilsētas iedzīvotāju ērtībai festivāla rīkotāji organizē īpašus autobusa reisus, kas maršrutā Rēzekne – Rīga aties no Latgales vēstniecības GORS 24. un 25. augustā pēc vakara koncertiem. Uz Latgales vēstniecību GORS aicinām doties, izmantojot starppilsētu sabiedriskā transporta pakalpojumus! 

Aktuālajiem LNSO notikumiem aicinām sekot LNSO mājaslapā https://www.lnso.lv/un orķestra Facebook lapā https://www.facebook.com/LNSO.lv.